STRONA GŁÓWNA        WYKAZ GATUNKÓW        IKONOGRAFIA        ROZMIESZCZENIE        PROGRAMY        BIBLIOGRAFIA        O PROJEKCIE       

Nabidae   >>   Himacerus boops

Na podstawie: "Klucze do oznaczania owadów Polski. Część XVIII. Zeszyt 7. Nabidae, Reduviidae i Phymatidae". A. Cmoluchowa. PWN 1978.


Himacerus boops:
Golenie pierwszej pary nóg z nieznacznym rozszerzeniem; uda długie, umiarkowanej grubości, bez ząbków i stożkowatego rozszerzenia od spodu; brak długich włosków na głowie, tułowiu i odwłoku; listewka odwłoka od spodu nie odgraniczona bruzdą, uniesiona do góry; sternity odwłoka z szeregiem błyszczących plamek leżących blisko zewnętrznego brzegu każdego z nich; I człon czułków krótszy od głowy o połowę lub 1/3 długości, II człon krótszy od przedplecza; oczy nieznacznie oddalone od przedplecza, boki głowy za oczami skośnie lub półokrągło schodzą się do zwężenia szyjnego; odległość między oczami równa szerokości oka, u samic niekiedy mniejsza; tylne kąty przedplecza proste; długość ciała 7,0-8,0 mm.


Copyright: Grzegorz Gierlasiński. 2013-2019.