START        WYKAZ GATUNKÓW        IKONOGRAFIA        ROZMIESZCZENIE        PROGRAMY        PIŚMIENNICTWO        METODYKA        LINKI        O PROJEKCIE

Aradidae   >>   Aradus mirus

Na podstawie: "Klucze do oznaczania owadów Polski. Część XVIII. Zeszyt 11. Korowcowate (rozwałkowate) - Aradidae". J. A. Lis. Toruń 2001.




Aradus mirus:
Górna powierzchnia ciała od jasnobrązowej z czerwonawym odcieniem do brązowoczamej; odwłok zazwyczaj nieco jaśniejszy od reszty ciała, z wyraźnymi jasnobrązowymi tylnymi krawędziami segmentów oraz jasnymi plamami w ich tylnobocznych kątach. Czułki stosunkowo krótkie, bardzo grube, człony II, III i IV w swej najszerszej części wyraźnie szersze niż szerokość nadustka. Przedplecze małe, trapezoidalne, najszersze przy krawędzi tylnej, jego krawędzie boczne z bardzo drobnymi ząbkami równej wielkości. Tarczka silnie wydłużona, jej powierzchnia w 1/3 od nasady wyraźnie wyniesiona do góry. Część błoniasta półpokryw nieco mniejsza od części skórzastej, ta ostatnia tylko nieznacznie rozszerzona u nasady. Odwłok bardzo szeroki, znacznie szerszy od tułowia. Odnóża od żółtobrązowych do brązowych. Gatunek górski, odławiany głównie na sośnie zwyczajnej (Pinus sylvestris) i sośnie czarnej (P. nigra). Długość ciała 4,0-5,2 mm.


Copyright: Grzegorz Gierlasiński. 2013-2020.