STRONA GŁÓWNA        WYKAZ GATUNKÓW        IKONOGRAFIA        ROZMIESZCZENIE        PROGRAMY        PIŚMIENNICTWO        O PROJEKCIE       

Miridae   >>   Chlamydatus pullus

Na podstawie: "Plant bugs (Heteroptera: Miridae) of Poland. J. Gorczyca", Warszawa 2007 oraz "Faune de France, tom 67. Heteropteres Miridae. E. WAGNER et H. H. WEBER", Paris 1964 i "Klucze do oznaczania owadów Polski. Część XVIII. Pluskwiaki różnoskrzydłe - Heteroptera. Zeszyt 6b. Tasznikowate - Miridae. Podrodzina: Phylinae." J. Gorczyca. Toruń 2004.




Chlamydatus pullus:
II człon czułków krótszy niż szerokość głowy; u samców II człon czułków bez guzka; II człon czułków u samca całkowicie czarny, u samicy jasny w części apikalnej; głowa bardziej wydłużona, odległość między wewnętrznym brzegiem oka i zewnętrznym nadustka jest większa lub równa wysokości oka; nadustek nie spłaszczony, dobrze widoczny z bocznej strony, tylny brzeg ciemienia mniej więcej obły (rys. 24, za Gorczyca 2004); głowa niewiele węższa niż przedplecze, stanowi około 0,8 szerokości jego tylnego brzegu; uda ciemne, jedynie w części szczytowej jasne, ciemne punkty na goleniach są tak duże jak średnica goleni; golenie jasne z czarnymi punktami; obrączka apikalna nieobecna; kłujka nie sięga tylnych bioder; parempodia szczeciniaste, pulvilli zwykle małe, przylegające do pazurków na całej swej długości, rzadko wolne, jeśli wolne wówczas nie sięgające środka pazurka; długość ciała samców i samic 2,0-2,7 mm;

Rysunki za Gorczyca 2004; głowa, widok z boku:





Copyright: Grzegorz Gierlasiński. 2013-2019.