START (HOME)        WYKAZ GATUNKÓW (CHECKLIST)        IKONOGRAFIA (ICONOGRAPHY)        ROZMIESZCZENIE (DISTRIBUTION)        PROGRAMY (TOOLS)        PIŚMIENNICTWO (LITERATURE)        METODYKA (METHODS)        LINKI (LINKS)        O PROJEKCIE (ABOUT)

Miridae   >>   Stenotus binotatus

Na podstawie: "Plant bugs (Heteroptera: Miridae) of Poland. J. Gorczyca", Warszawa 2007 oraz "Faune de France, tom 67. Heteropteres Miridae. E. WAGNER et H. H. WEBER", Paris 1964



Stenotus binotatus:
Tylna krawędź ciemienia bez żadnego żeberka; brzuszna krawędź oka, widziana z przodu, przekracza nasadę czułków; I człon czułków krótszy niż długość przedplecza; obrączka apikalna wyraźnie krótsza niż poduszeczki przedplecza; półpokrywa bez punktowania, czasami nieznacznie pomarszczona; tylne uda nie spłaszczone, krótsze, nie sięgające poza wierzchołek odwłoka; I człon tylnej stopy tak długi lub wyraźnie krótszy niż człony II i III razem wzięte (plemię Mirini); I człon tylnych stóp około dwa razy tak długi jak człon II;




Copyright: Grzegorz Gierlasiński. 2013-2020.