START        WYKAZ GATUNKÓW        IKONOGRAFIA        ROZMIESZCZENIE        PROGRAMY        PIŚMIENNICTWO        METODYKA        LINKI        O PROJEKCIE

Scutelleridae   >>   Odontoscelis fuliginosa


Odontoscelis fuliginosa:
Ciało od brązowoczarnego do czarnego, gęsto punktowane, pokryte odstającymi, brązowymi lub czerwonobrązowymi wioskami. Górna strona przedplecza i tarczki ze zmiennym rysunkiem. Głowa zazwyczaj jednolicie czarna lub czarnobrązowe: czułki brązowe lub czarnobrązowe, ich drugi człon ok. 1,5 razy dłuższy od trzeciego. Przedplecze czasami jednolicie czarne, częściej jednak tylna jego połowa jaśniejsza od przedniej, u niektórych osobników dodatkowo z jasną środkową linią. Tarczka od całkowicie czarnej, poprzez czarną z jasnymi symetrycznie rozłożonymi liniami (środkowi) i bocznymi), aż do brązowej z nieregularnymi czarnymi plamami. Nogi czarne. Gatunek palearktyczny. Prowadzi kryptyczny tryb życia w ziemi lub piasku, u nasady roślin lub pod nimi. Zimują zazwyczaj larwy IV stadium (rzadziej II lub III stadium). Dorosłe osobniki pojawiają się od końca maja do sierpnia, czasami można je spotkać nawet jeszcze we wrześniu.


Na podstawie:
Lis B., Lis J.A. 1998. Klucze do oznaczania owadów Polski. Część XVIII. Zeszyt 13. Puklicowate - Acanthosomatidae, żółwinkowate - Scutelleridae. Polskie Towarzystwo Entomologiczne, Toruń, nr 154 serii kluczy, 34 ss.


Copyright: Grzegorz Gierlasiński. 2013-2021.